schade  (8 gevonden)

Dutch immateriële schade / ideële schade English moral damage

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht (letselschaderecht) - onstoffelijke schade; andere schade dan vermogensschade. Bijv. verdriet, pijn of geestelijk gemis. ~ is niet direct in geld uit te drukken.


nadere verklaring shockschade / schrikschade

tegenstelling materiële schade

nadere verklaring matiging van schadevergoeding / matigen van schadevergoeding / gematigde schadevergoeding

Artikel 106 Boek 6 BW:

1Voor nadeel dat niet in vermogensschade bestaat, heeft de benadeelde recht op een naar billijkheid vast te stellen schadevergoeding:
a.indien de aansprakelijke persoon het oogmerk had zodanig nadeel toe te brengen;
b.indien de benadeelde lichamelijk letsel heeft opgelopen, in zijn eer of goede naam is geschaad of op andere wijze in zijn persoon is aangetast;
c.indien het nadeel gelegen is in aantasting van de nagedachtenis van een overledene en toegebracht is aan de niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot, de geregistreerde partner of een bloedverwant tot in de tweede graad van de overledene, mits de aantasting plaatsvond op een wijze die de overledene, ware hij nog in leven geweest, recht zou hebben gegeven op schadevergoeding wegens het schaden van zijn eer of goede naam.
2Het recht op een vergoeding, als in het vorige lid bedoeld, is niet vatbaar voor overgang en beslag, tenzij het bij overeenkomst is vastgelegd of ter zake een vordering in rechte is ingesteld. Voor overgang onder algemene titel is voldoende dat de gerechtigde aan de wederpartij heeft medegedeeld op de vergoeding aanspraak te maken.


Artikel 504 Boek 7 BW:

1. Onverminderd artikel 505, vierde lid, kan de reisorganisator de reisovereenkomst slechts opzeggen wegens gewichtige, de reiziger onverwijld meegedeelde omstandigheden.
2. Indien de reisorganisator opzegt wegens een niet aan de reiziger toe te rekenen omstandigheid, biedt hij deze een andere reis van gelijke of betere kwaliteit aan. Onverminderd het derde lid heeft de reiziger die dat aanbod niet aanvaardt, recht op teruggave of kwijtschelding van de reissom of, indien de reis reeds ten dele is genoten, een evenredig deel daarvan.
3. In geval van opzegging vergoedt de reisorganisator de reiziger de door deze geleden vermogensschade en een bedrag voor het derven van reisgenot, tenzij
a. hij de overeenkomst opzegt omdat het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimumaantal en de reiziger binnen de in de overeenkomst aangegeven termijn schriftelijk van de opzegging in kennis is gesteld, of
b. de opzegging het gevolg is van overmacht, waaronder overboeken niet is begrepen. Onder overmacht worden in deze titel verstaan abnormale en onvoorzienbare omstandigheden die onafhankelijk zijn van de wil van degene die zich erop beroept en waarvan de gevolgen ondanks alle voorzorgsmaatregelen niet konden worden vermeden.





Deel deze pagina met:      




Dutch reputatieschade architecten

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

intellectueel eigendomsrecht - schade aan de goede naam (reputatie) van architecten van bouwwerken die zonder toestemming van die architecten worden verbouwd of aangebouwd. Bijv. in hoger beroep heeft het Hof van Arnhem archtect ir. E.J. Jelles gelijk gegeven in zijn stelling dat sloop van auteursrechterlijk beschermd werk valt onder het begrip aantasting. Het Hof vindt dat er geen sprake is van reputatieschade voor de architect omdat bij de belangenafweging het belang van de gemeente bij de sloop zwaarder moet wegen. Jelles is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad omdat hij van mening is dat bij reputatieschade geen plaats is voor een belangenafweging en dat het Hof daarbij een onjuiste maatstaf heeft gebruikt. (2003)



Deel deze pagina met:      




Dutch schade English damage

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht - ~ die op grond van een wettelijke schadevergoedingsverplichting moet worden vergoed bestaat uit vermogensschade en ander nadeel.


onderdeel materiële schade

nadere verklaring smartengeld

onderdeel gevolgschade

hierarchische verhouding hoger schadevergoeding

Artikel 95 Boek 6 BW:

De schade die op grond van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding moet worden vergoed, bestaat in vermogensschade en ander nadeel, dit laatste voor zover de wet op vergoeding hiervan recht geeft.


Artikel 96 Boek 6 BW:

1Vermogensschade omvat zowel geleden verlies als gederfde winst.
2Als vermogensschade komen mede voor vergoeding in aanmerking:
a.redelijke kosten ter voorkoming of beperking van schade die als gevolg van de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, mocht worden verwacht;
b.redelijke kosten ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid;
c.redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte.
3Lid 2 onder b en c is niet van toepassing voor zover in het gegeven geval krachtens artikel 241 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering de regels betreffende de proceskosten van toepassing zijn.
4In geval van een handelsovereenkomst als bedoeld in artikel 119a lid 1 of artikel 119b lid 1 bestaat de vergoeding van kosten bedoeld in lid 2 onder c uit ten minste een bedrag van 40 euro. Dit bedrag is zonder aanmaning verschuldigd vanaf de dag volgende op de dag waarop de wettelijke of overeengekomen uiterste dag van betaling is verstreken. Hiervan kan niet ten nadele van de schuldeiser worden afgeweken.
5Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld voor de vergoeding van kosten als bedoeld in lid 2 onder c. Van deze regels kan niet ten nadele van de schuldenaar worden afgeweken indien de schuldenaar een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. In dit geval mist artikel 241, eerste volzin, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering toepassing.
6De vergoeding volgens de nadere regels kan indien de schuldenaar een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, eerst verschuldigd worden nadat de schuldenaar na het intreden van het verzuim, bedoeld in artikel 81, onder vermelding van de gevolgen van het uitblijven van betaling, waaronder de vergoeding die in overeenstemming met de nadere regels wordt gevorderd, vruchteloos is aangemaand tot betaling binnen een termijn van veertien dagen, aanvangende de dag na aanmaning.
7Indien een schuldenaar voor meer dan een vordering door een schuldeiser kan worden aangemaand als bedoeld in lid 6, dan dient dit in één aanmaning te geschieden. Voor de berekening van de vergoeding worden de hoofdsommen van deze vorderingen bij elkaar opgeteld.





Deel deze pagina met:      




Dutch schade nader op te maken bij staat

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - de schadeomvang en -vergoeding zullen in een volgend traject aan bod komen. ~ is een formulering in gerechtelijke procedures waarin de rechter eerst beoordeelt of een bepaalde handeling bijv. onrechtmatig was.


nadere verklaring schadevergoeding

nadere verklaring bodemprocedure

onderdeel kostenbegroting / kosten begroten / begrootte kosten


Deel deze pagina met:      




Dutch schatting van schade / schatten van schade / geschatte schade English taxed damage

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht - raming van de omvang van schade, als die niet nauwkeurig kan worden vastgesteld.


niet gelijk aan schatvinding

tegenstelling abstracte schadeberekening

Artikel 97 Boek 6 BW:

De rechter begroot de schade op de wijze die het meest met de aard ervan in overeenstemming is. Kan de omvang van de schade niet nauwkeurig worden vastgesteld, dan wordt zij geschat.





Deel deze pagina met:      




Dutch shockschade / schrikschade

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht (letselschaderecht) - immateriële schade ontstaan door een ingrijpende ervaring; schade in de vorm van psychisch letsel, opgelopen doordat men geconfronteerd is met een geestelijk traumatiserende gebeurtenis. De Hoge Raad heeft in een uitspraak (het Kindertaxibusarrest) aangegeven in welke gevallen een persoon aanspraak kan maken op een schadevergoeding wegens ~.


nadere verklaring schade

nadere verklaring vermogensschade

Artikel 107 Boek 6 BW:

1Indien iemand ten gevolge van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is, lichamelijk of geestelijk letsel oploopt, is die ander behalve tot vergoeding van de schade van de gekwetste zelf, ook verplicht tot vergoeding van de kosten die een derde anders dan krachtens een verzekering ten behoeve van de gekwetste heeft gemaakt en die deze laatste, zo hij ze zelf zou hebben gemaakt, van die ander had kunnen vorderen.
2Hij die krachtens het vorige lid door de derde tot schadevergoeding wordt aangesproken kan hetzelfde verweer voeren dat hem jegens de gekwetste ten dienste zou hebben gestaan.





Deel deze pagina met:      




Dutch vaststelling van schade / schade vaststellen / schade vastgesteld English determination of the injury

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht - begroting van de schade, hetgeen een ingewikkelde aangelegenheid kan zijn. Bijv. als schade moet worden vastgesteld aan een voertuig dat reeds beschadigd was. Redelijke kosten ter ~ en aansprakelijkheid kunnen als vermogensschade voor vergoeding in aanmerking komen.


nadere verklaring aansprakelijkheid

nadere verklaring buitengerechtelijke kosten / buitengerechtelijke incassokosten

hierarchische verhouding hoger schadevergoeding

Artikel 96 Boek 6 BW:

1Vermogensschade omvat zowel geleden verlies als gederfde winst.
2Als vermogensschade komen mede voor vergoeding in aanmerking:
a.redelijke kosten ter voorkoming of beperking van schade die als gevolg van de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, mocht worden verwacht;
b.redelijke kosten ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid;
c.redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte.
3Lid 2 onder b en c is niet van toepassing voor zover in het gegeven geval krachtens artikel 241 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering de regels betreffende de proceskosten van toepassing zijn.
4In geval van een handelsovereenkomst als bedoeld in artikel 119a lid 1 of artikel 119b lid 1 bestaat de vergoeding van kosten bedoeld in lid 2 onder c uit ten minste een bedrag van 40 euro. Dit bedrag is zonder aanmaning verschuldigd vanaf de dag volgende op de dag waarop de wettelijke of overeengekomen uiterste dag van betaling is verstreken. Hiervan kan niet ten nadele van de schuldeiser worden afgeweken.
5Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld voor de vergoeding van kosten als bedoeld in lid 2 onder c. Van deze regels kan niet ten nadele van de schuldenaar worden afgeweken indien de schuldenaar een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. In dit geval mist artikel 241, eerste volzin, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering toepassing.
6De vergoeding volgens de nadere regels kan indien de schuldenaar een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, eerst verschuldigd worden nadat de schuldenaar na het intreden van het verzuim, bedoeld in artikel 81, onder vermelding van de gevolgen van het uitblijven van betaling, waaronder de vergoeding die in overeenstemming met de nadere regels wordt gevorderd, vruchteloos is aangemaand tot betaling binnen een termijn van veertien dagen, aanvangende de dag na aanmaning.
7Indien een schuldenaar voor meer dan een vordering door een schuldeiser kan worden aangemaand als bedoeld in lid 6, dan dient dit in één aanmaning te geschieden. Voor de berekening van de vergoeding worden de hoofdsommen van deze vorderingen bij elkaar opgeteld.





Deel deze pagina met:      




Dutch vervolgschade (oneigen.)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - de ~ ten gevolge van het uitleveren[sic]. Schade die een persoon lijdt doordat hij ten onrechte is overgeleverd door een fout van bijv. de Nederlandse rechter. (Koekkoek (CDA) tijdens het debat in de Eerste Kamer van 27april 2004 met Minister Donner inzake de Overleveringswet)


Artikel 1 olw:

1. In deze wet wordt verstaan onder:
a. overlevering: de terbeschikkingstelling van een persoon door de justitiële autoriteiten van de ene lidstaat aan de justitiële autoriteiten van een andere lidstaat van de Europese Unie ten behoeve van hetzij een in die andere lidstaat tegen hem gericht strafrechtelijk onderzoek, hetzij de tenuitvoerlegging van een hem opgelegde vrijheidsbenemende straf of maatregel;
b. Europees aanhoudingsbevel: de schriftelijk vastgelegde beslissing van een justitiële autoriteit van een lidstaat van de Europese Unie strekkende tot de aanhouding en de overlevering van een persoon door de justitiële autoriteit van een andere lidstaat;
c. vrijheidsstraffen: door de rechter op te leggen straffen met een vrijheidsbenemend karakter alsmede de door deze naast of in plaats van een straf op te leggen maatregelen strekkende tot vrijheidsbeneming;
d. opgeëiste persoon: de persoon op wie een Europees aanhoudingsbevel of een signalering in het Schengen-informatiesysteem strekkende tot aanhouding en overlevering betrekking heeft;
e. officier van justitie: voor zover aldus vermeld, elke officier van justitie, en overigens de officier van justitie bij het arrondissementsparket te Amsterdam;
f. rechter-commissaris: de rechter-commissaris, belast met de behandeling van strafzaken, in de rechtbank te Amsterdam;
g. rechtbank: de rechtbank te Amsterdam;
h. Onze Minister: Onze Minister van Justitie;
i. uitvaardigende justitiële autoriteit: de justitiële autoriteit van een lidstaat van de Europese Unie, krachtens het nationale recht bevoegd tot het afgeven van een Europees aanhoudingsbevel;
j. uitvaardigende lidstaat: de lidstaat van de Europese Unie waar de uitvaardigende justitiële autoriteit werkzaam is;
k. uitvoerende justitiële autoriteit: de justitiële autoriteit van een lidstaat van de Europese Unie, krachtens het nationale recht bevoegd tot het nemen van de beslissing tot overlevering op basis van een Europees aanhoudingsbevel;
l. uitvoerende lidstaat: de lidstaat van de Europese Unie waar de uitvoerende justitiële autoriteit werkzaam is;
m. Uitvoeringsovereenkomst van Schengen: de Overeenkomst ter uitvoering van het tussen de regeringen van de staten van de Benelux Economische Unie, de Bondsrepubliek Duitsland en de Franse Republiek op 14 juni 1985 gesloten Akkoord betreffende de geleidelijke afschaffing van de controles aan de gemeenschappelijke grenzen, Schengen, 19 juni 1990 (Trb. 1985, 101);
n. EU-rechtshulpovereenkomst 2000: de Overeenkomst, door de Raad vastgesteld overeenkomstig artikel 34 van het Verdrag betreffende de Europese Unie, betreffende de wederzijdse rechtshulp in strafzaken tussen de Lid-Staten van de Europese Unie, Brussel, 29 mei 2000 (Trb. 2000, 96).


Artikel 67 olw:

1. In gevallen waarin de overlevering is geweigerd, kan de rechtbank, op verzoek van de opgeëiste persoon, hem een vergoeding ten laste van de Staat toekennen voor de schade die hij heeft geleden ten gevolge van vrijheidsbeneming, bevolen krachtens deze wet. Onder schade is begrepen het nadeel dat niet in vermogensschade bestaat. De artikelen 89, derde, vierde en zesde lid, en 90, 91 en 93 van het Wetboek van Strafvordering zijn van overeenkomstige toepassing.
2. In gevallen als bedoeld in het eerste lid vinden de artikelen 591 en 591a van het Wetboek van Strafvordering overeenkomstige toepassing op vergoeding van kosten en schaden voor de opgeëiste persoon of diens erfgenamen. In de plaats van het in die artikelen bedoelde gerecht treedt de rechtbank.





Deel deze pagina met: